Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
sk
cs
en
de

Nové vydanie AIAG APQP a Control Plan príručiek ako samostatných dokumentov v marci 2024 - II. časť

KATEGÓRIA
|
AUTOR
Ingrid Ďuricová, MBA


Časť II.: Aké zmeny prináša nová edícia AIAG Control Plan príručky?

Nové príručky AIAG ku APQP a Control Plan sa vyvinuli v reakcii na zmeny v odvetví, najmä v súvislosti s technologickým pokrokom a zložitosťou vozidiel, ruka v ruke s rastúcimi požiadavkami vyplývajúcimi z vyššej automatizácie a v konečnom dôsledku z autonómneho riadenia, elektrifikácie a rozširujúcej sa definície mobility.
Oddelenie týchto dvoch príručiek tiež zdôrazňuje dôležitosť Plánov kontroly a riadenia pri vývoji produktov a uľahčí včasnejšie aktualizácie pri vývoji systémov.

 

Control Plan 1. vydanie: Táto samostatná príručka, ktorá objasňuje rôzne požiadavky a poskytuje ďalšie usmernenia, ponúka ďalšie vysvetlenie prepojenia s procesmi APQP, osvedčené „best practice“ postupy na efektívne používanie Plánov kontroly a riadenia, revidované príklady, tabuľky, formuláre a kontrolné zoznamy. Medzi ďalšie zmeny patrí nová požiadavka „Safe Launch“ na riadenie fáz plánu a príklady plánov vývoja pre vysoko automatizované výrobné aplikácie.


Nová AIAG Príručka Control Plan / Plány kontroly a riadenia

Plán kontroly a riadenia tzv. „Control plan“ je neoddeliteľnou súčasťou APQP a hovorí sa, že sa musí používať ako „živý dokument“, ktorý sa vyvíja tak, aby zahŕňal zlepšenia a ponaučenia / lessons learned, ktoré sa počas projektov vývoja áut APQP vyskytnú. Vytvára sa postupne, podľa štádia vývoja produktu (verzia Prototype, Pre-Launch, Production Control Plan).
Plány kontroly a riadenia poskytujú zdokumentované informácie ohľadom komplexného popisu systémov používaných pri minimalizácii variácií procesov a produktov. Plány kontroly a riadenia podporujú cyklus plánovania kvality produktu APQP nasledovne:

  • Na začiatku životného cyklu produktu je jeho primárnym účelom zdokumentovať a oznámiť počiatočný Plán kontroly/riadenia procesu a produktu. 
  • Následne usmerňuje výrobu v tom, ako kontrolovať proces a zabezpečiť špičkovú kvalitu produktu

 

 

 

Aké výhody prináša zavedenie Plánov kontroly a riadenia pre automotive výrobcov?

Medzi kľúčové výhody Plánov kontroly a riadenia patrí: 

  • Poskytujú jasný návod na výrobu, pokyny ako riadiť každý krok výrobného procesu a zabezpečiť požadovanú kvalitu produktu. Počas pravidelných výrobných sérií poskytuje kontrolný plán metódy monitorovania a kontroly procesov, ktoré sa použijú na kontrolu špeciálnych charakteristík produktu a/alebo procesu.
  • Poskytuje organizácii základnú líniu na vyhodnotenie výstupu výroby, preskúmanie Plánu kontroly a vykonanie vhodných zmien na základe získaných Lessons learned poznatkov atď.
  • Pri použití tzv. „Family Control Plan“ alebo „Foundation Control Plan“ umožňuje efektívnejší vývoj a uvedenie nového produktu na trh.


Aké sú hlavné zmeny v príručke Control Plan* / Plány kontroly a riadenia?

  • Objasniť prepojenie na APQP procesy, používať Plán kontroly a riadenia ako „živý dokument“
  • Podrobné požiadavky a usmernenia pre témy založené na minulých problémoch či príležitostiach: Formát Plánu kontroly a riadenia, Špeciálne charakteristiky, Pass-Through Characteristics (PTC), Error Proofing Confirmation, Family Control Plans, vzájomne závislé procesy a/alebo Plány kontroly, Procesy rework a opravy produktu, Podrobnosti o reakčnom pláne, 100% vizuálna kontrola, procesy „Black Box“, organizácie nezodpovedajúce za návrh, priama dodávky produktov ku OEM, používanie softvéru na tvorbu a správu Plánov kontroly a riadenia.
  • Podrobné pokyny, ako vytvoriť Plány kontroly a riadenia, nielen kolonky formulárov. Predtým opísaný „Obsah poľa formulára“ teraz obsahuje popis, ako získať informácie a niektoré minimálne očakávania, vrátane:
  • Pridanie požiadavky „Safe Launch“ do fáz Plánu kontroly a riadenia: musí stanoviť kritériá posúdenia na ukončenie bezpečného spustenia výroby, zvyčajne ak 90 dní beží výroba bez problémov pre zákazníka a bez problémov identifikovaných dodatočných úprav a závažných problémov 
  • Nasledovné prvky, ktoré je potrebné zvážiť na efektívne využitie QMS a implementáciu Plánov kontroly a riadenia, ako napríklad: 
    • reverzné FMEA,
    • používanie softvéru na vývoj a riadenie plánu kontroly, 
    • LPA – Layered Process Audit ako overenie plánu kontroly, 
    • Plány kontroly a riadenia vo vysoko automatizovaných / robotizovaných procesoch,
    • používanie Family/Foundation Control Plan a FMEA, 
    • riadenie rizík súvisiacich so skladovaním a manipuláciou s produktami,
    • riešenie anomálií a nečakaných stavov súvisiacich s Plánmi kontroly a riadenia
  • Zahŕňa efektívne využívanie usmernení Plánu kontroly a riadenia, založeného na postupoch vynikajúcich organizácií
  • Aplikácia A: Príklady CP – Tabuľka pre procesne závislé úvahy
  • Aplikácia B: Formuláre/kontrolné zoznamy – aktualizované na základe zmien v kapitolách 1-3

*Upozorňujeme, že tento zoznam nie je úplný a nemal by sa používať na GAP analýzu zmien. Ak váš zákazník vyžaduje vyplnenie dokumentov APQP a Control Plan odporúčame prečítať si celé znenie príručky a prihlásiť sa na náš verejný online kurz, kde sú vysvetlené všetky zmeny detailnejšie.

Ako ďalší krok Vám odporúčame vypracovať si internú GAP analýzu zmien súvisiacich s novými príručkami AIAG ku APQP a Control Plan. Zároveň Vám odporúčame prihlásiť sa na naše odborné kurzy, kde Vám naši skúsení lektori z automotive detailnejšie objasnia dopad zmien týchto príručiek na dodávateľský reťazec v automotive.

 

 

Odporúčané školenia:

Názov školenia Trvanie školenia Miesto konania Cena Najbližší termín
2 dni (8:00 - 14:00)
Online 359,00 €
430,80 € s DPH
07.11.2024 - 08.11.2024 + 2

Podobné články

Ergonómia – prispôsobme pracovisko človeku, nie človeka pracovisku

Ergonómia – prispôsobme pracovisko človeku, nie človeka pracovisku

KATEGÓRIA
|
AUTOR
Ing. Miroslava Vykopalová, PhD.

Každá činnosť spôsobuje zaťaženie organizmu človeka. Pracovná záťaž závisí od charakteru pracovnej činnosti, pracovného prostredia, od organizačných ale aj technických podmienok, v ktorých sa vykonáva. Okrem toho závisí aj od pracovníka samotného, teda od jeho osobnej predispozície, zdravotného stavu a ďalších individuálnych faktorov.

Zobraziť viac
Kto je dobrý Manažér?

Kto je dobrý Manažér?

KATEGÓRIA
|
AUTOR
Dušan Tomáš, Elog., MBA

Jedna zo základných otázok, ktorú pokladám svojim poslucháčom, na školení manažmentu, pre spoločnosť CeMS.

Zobraziť viac
Informačná bezpečnosť: Základné princípy a best practice

Informačná bezpečnosť: Základné princípy a best practice

KATEGÓRIA
|
AUTOR
Ing. Denis Barborík

V dnešnej digitálnej dobe je informačná bezpečnosť kriticky dôležitá pre každú organizáciu. Hrozby sa neustále vyvíjajú a útočníci hľadajú nové spôsoby, ako zneužiť zraniteľnosti. V tomto blogovom príspevku sa pozrieme na tri kľúčové oblasti informačnej bezpečnosti: Phishing, Active Directory a bezpečnosť vývoja aplikácií a softvéru.

Zobraziť viac
Nové vydanie AIAG APQP a Control Plan príručiek ako samostatných dokumentov v marci 2024 - I. časť

Nové vydanie AIAG APQP a Control Plan príručiek ako samostatných dokumentov v marci 2024 - I. časť

KATEGÓRIA
|
AUTOR
Ingrid Ďuricová, MBA

Viete, aké zmeny prináša nová edícia AIAG APQP príručky ?

Zobraziť viac

Newsletter