Snežienkova 1/A, 971 01 Prievidza
sk
cs
en
de

BOZP KULTÚRA

KATEGÓRIA
|
AUTOR

 

 

Kultúra bezpečnosti v spoločnostiach odkazuje na zdieľané hodnoty, postoje a správanie súvisiace s bezpečnosťou v rámci organizácie. Zahŕňa presvedčenia a postupy, ktoré uprednostňujú zdravú rovnováhu medzi pracovným a osobným životom, zdravie zamestnancov a ochranu zamestnancov. Zameriava sa na prevenciu nehôd, zranení a chorôb na pracovisku.

Silná kultúra bezpečnosti podporuje proaktívny prístup k identifikácii a zmierňovaniu rizík, podporuje otvorenú komunikáciu v otázkach bezpečnosti a umožňuje zamestnancom prevziať zodpovednosť za svoju vlastnú bezpečnosť a bezpečnosť svojich kolegov. Zahŕňa aktívne zapojenie a angažovanosť všetkých úrovní organizácie, od vrcholového manažmentu až po pracovníkov v prvej línii.

Spoločnosti s pozitívnou kultúrou bezpečnosti uprednostňujú bezpečnosť ako základnú hodnotu a integrujú ju do všetkých aspektov svojich operácií. Stanovujú jasné bezpečnostné zásady a postupy, poskytujú komplexné školenia a zdroje a pravidelne hodnotia aj zlepšujú svoju bezpečnosť. Podporou kultúry bezpečnosti môžu spoločnosti vytvárať pracovné prostredie, ktoré podporuje zdravú rovnováhu medzi pracovným a osobným životom zamestnancov, znižuje úrazovosť a zvyšuje produktivitu aj spokojnosť zamestnancov.


Aké sú prvky kultúry bezpečnosti?

Prvky kultúry bezpečnosti obvykle zahŕňajú:
1. Záväzok vedenia: Management a vedúci pracovníci preukazujú silný záväzok k bezpečnosti stanovením jasných očakávaní, poskytovaním zdrojov a aktívnou účasťou na bezpečnostných iniciatívach.
2. Zapojenie zamestnancov: Zamestnanci sú aktívne zapojení do bezpečnostných procesov a majú hlas (dôležité slovo) pri identifikácii nebezpečenstva, navrhovaní zlepšení a rozhodovaní v záležitostiach súvisiacich s bezpečnosťou.
3. Komunikácia: Sú vytvorené otvorené a efektívne komunikačné kanály pre zdieľanie bezpečnostných informácií, hlásenie incidentov/skoronehôd a poskytovanie spätnej väzby o výkone v oblasti bezpečnosti.
4. Identifikácia nebezpečenstva a hodnotenie rizík: Sú zavedené systémy na identifikáciu a hodnotenie nebezpečenstva vrátane pravidelných kontrol, hodnotenia rizík a používania bezpečnostných nástrojov, ako sú kontrolné zoznamy a audity.
5. Školenia a kompetencie: Zamestnanci absolvujú zodpovedajúce školenia a majú nevyhnutné znalosti a zručnosti pre bezpečný výkon svojej práce. Pre udržanie spôsobilosti a udržanie kroku s meniacimi sa bezpečnostnými požiadavkami je poskytované priebežné školenie.
6. Hlásenie a vyšetrovanie incidentov: Podporuje sa kultúra hlásenia a učenia sa z incidentov. Incidenty sú dôkladne vyšetrované, aby boli identifikované základné príčiny a vykonané nápravné opatrenia, aby sa zabránilo opakovaniu incidentov.
7. Neustále zlepšovanie: Výkon bezpečnosti je pravidelne monitorovaný a sú zavedené procesy pre neustále zlepšovanie výkonu v oblasti bezpečnosti a predchádzaniu nehodám.
8. Zodpovednosť: Sú definované jasné role a zodpovednosti a jednotlivci sú zodpovední za svoju bezpečnosť. Očakávania v BOZP sú integrované do hodnotenia výkonu a pri splnení sú uznávané/odmeňované.

Pamätajte, že každá organizácia môže mať svoje vlastné jedinečné prvky kultúry bezpečnosti, ale toto sú niektoré bežné prvky, ktoré prispievajú k budovaniu silnej kultúry bezpečnosti.
 


Ako môžeme merať kultúru bezpečnosti?

Meranie kultúry bezpečnosti možno vykonávať rôznymi metódami. Tu sú niektoré bežne používané prístupy:
1. Prieskumy a dotazníky: Použite overené prieskumy kultúry bezpečnosti a dotazníky na zhromažďovanie spätnej väzby od zamestnancov. Tieto prieskumy zvyčajne zahŕňajú otázky týkajúce sa prístupu/úrovne BOZP, vnímania a správania. Výsledky môžu poskytnúť pohľad na silné stránky a oblasti na zlepšenie kultúry bezpečnosti.
2. Pozorovania a audity: Vykonávajte pravidelné pozorovania a bezpečnostné audity za účelom posúdenia bezpečnostných postupov a správania na pracovisku. To zahŕňa pozorovanie pracovných činností, identifikáciu nebezpečenstva a vyhodnocovanie dodržiavania bezpečnostných postupov. Zistenia môžu pomôcť identifikovať medzery a oblasti pre zlepšenie v kultúre bezpečnosti.
3. Hlásenie a analýza incidentov: Analyzujte hlásenia o incidentoch a identifikujte trendy, základné príčiny a prispievajúce faktory. Dáta môžu poskytnúť vhľad do efektivity bezpečnostných systémov, komunikácie a zapojenia zamestnancov. Vyšší počet hlásení skoronehôd alebo proaktívnych bezpečnostných pozorovaní, môže naznačovať pozitívnu kultúru bezpečnosti.
4. Bezpečnostné výkonnostné indikátory: Stanovte kľúčové výkonnostné indikátory (KPI) súvisiace s bezpečnosťou, ako je miera zranení, miera hlásení skoronehôd alebo dodržiavanie bezpečnostných školení. Pravidelne sledujte a analyzujte tieto ukazovatele za účelom posúdenia celkového výkonu a kultúry bezpečnosti.
5. Workshopy, meetingy a rozhovory: Vykonávajte workshopy a rozhovory so zamestnancami, aby ste získali kvalitatívne údaje o ich vnímaní kultúry bezpečnosti. To môže poskytnúť hlbší vhľad do základných faktorov ovplyvňujúcich kultúru bezpečnosti a identifikovať oblasti pre zlepšenie.
6. Benchmarking: Porovnajte kultúru bezpečnosti vašej organizácie s priemyselnými štandardmi alebo osvedčenými postupmi. To možno dosiahnuť prostredníctvom externých hodnotení alebo účasťou v programoch porovnávania bezpečnosti. Porovnávanie môže pomôcť identifikovať oblasti, kde môže vaša kultúra bezpečnosti zaostávať alebo vynikať v porovnaní s ostatnými.

Pamätajte, že meranie kultúry bezpečnosti je nepretržitý proces a je dôležité používať kombináciu kvantitatívnych a kvalitatívnych metód, aby ste získali komplexné pochopenie kultúry bezpečnosti v rámci organizácie. Na základe skúseností by som ešte rád spomenul DuPont alebo Bradley Curve, ako stavebné prvky pri budovaní kultúry bezpečnosti vo vašej spoločnosti.

Viac z oblasti bezpečnosti práce, ako aj manžmentu rizík sa dozviete na našich školeniach.

Odporúčané školenia:

Názov školenia Trvanie školenia Miesto konania Cena Najbližší termín
1 deň (8:00 - 14:00)
Online 159,00 €
190,80 € s DPH
22.10.2024 + 18
2 dni (8:00 - 14:00)
Online 199,00 €
238,80 € s DPH
22.10.2024, 25.10.2024 + 19
2 dni (8:00 - 14:00)
Online 359,00 €
430,80 € s DPH
09.12.2024 - 10.12.2024 + 4

Podobné články

Ergonómia – prispôsobme pracovisko človeku, nie človeka pracovisku

Ergonómia – prispôsobme pracovisko človeku, nie človeka pracovisku

KATEGÓRIA

Každá činnosť spôsobuje zaťaženie organizmu človeka. Pracovná záťaž závisí od charakteru pracovnej činnosti, pracovného prostredia, od organizačných ale aj technických podmienok, v ktorých sa vykonáva. Okrem toho závisí aj od pracovníka samotného, teda od jeho osobnej predispozície, zdravotného stavu a ďalších individuálnych faktorov.

Zobraziť viac
Kto je dobrý Manažér?

Kto je dobrý Manažér?

KATEGÓRIA

Jedna zo základných otázok, ktorú pokladám svojim poslucháčom, na školení manažmentu, pre spoločnosť CeMS.

Zobraziť viac
Nové vydanie AIAG APQP a Control Plan príručiek ako samostatných dokumentov v marci 2024 - II. časť

Nové vydanie AIAG APQP a Control Plan príručiek ako samostatných dokumentov v marci 2024 - II. časť

KATEGÓRIA

Príručka Control Plan....aké zmeny prináša nová edícia tejto AIAG príručky?

Zobraziť viac
Informačná bezpečnosť: Základné princípy a best practice

Informačná bezpečnosť: Základné princípy a best practice

KATEGÓRIA

V dnešnej digitálnej dobe je informačná bezpečnosť kriticky dôležitá pre každú organizáciu. Hrozby sa neustále vyvíjajú a útočníci hľadajú nové spôsoby, ako zneužiť zraniteľnosti. V tomto blogovom príspevku sa pozrieme na tri kľúčové oblasti informačnej bezpečnosti: Phishing, Active Directory a bezpečnosť vývoja aplikácií a softvéru.

Zobraziť viac

Newsletter